Емблема

Второ средно училище „Никола Йонков Вапцаров“ - гр. Монтана

Открити уроци в ЦОУД - учебна 2022-2023 г.

В часа по самоподготовка в 5. група / 2. „в” клас се проведе открит урок по математика. Темата бе ,,Умножение и деление с числото 3”. Урокът започна с въпроси от страна на учителя: Кои числа наричаме четни? Кои са нечетни? Учителят зададе задачи с умножение и деление на числата 2 и 3, хвърляйки топка към избран ученик. По този начин педагогът актуализира знанията на второкласниците и се припомня таблицата за умножение и деление с 2 и 3. Той направи междупредметна връзка с английския език като пита „Как е топка на английски?” и да се изброят цветовете й. Изнесеният урок бе за затвърдяване на знания. Работният процес протече на интерактивния дисплей. Работи се в учебната тетрадка и сборника по математика. Второкласниците показаха умения за писане върху дисплея и математически знания. Урокът завършва с оценка на учителя за представянето и активността на учениците.

На 26. 01. 2023 г. в часовете по самоподготовка с учениците от II група ЦОУД 1 „б“ клас, се проведе открит урок по Математика на тема: „Числата до 20“.
Цел на урока: Да се затвърдят знанията и уменията за изучените числа. Да се затвърдят знанията и уменията за събиране и изваждане с абстрактни и именувани числа. Да се затвърдят знанията и уменията за чертане на отсечка.
Средства: Електронни ресурси.
Часът започна с видео урок за затвърдяване знанията на учениците, като своевременно те отговаряха правилно на въпроси преди да видят отговорите. С помощта на електронните ресурси, учениците успяха да си напишат домашното по математика, като всеки имаше възможността да излезе на дъската и да напише сам решението на задачата.
За да покаже нагледно и да се затвърдят знанията за количествено и редно значение на изучените числа, учителят покани няколко ученика на дъската, а останалите – решиха задачи с помощта на редицата от ученици.
Урокът продължи с тест, който първокласниците трябваше да решат като един отбор. Те показаха, че могат да работят в екип и през цялото време обсъждаха възложените им задачи. Всички участваха активно и показаха отлични знания. След приключване на теста цялата класна стая беше взривена от емоциите на учениците.
В последните минути от часа, беше проведено състезание в което учениците показаха, че умеят да смятат бързо не само в тетрадките си, но и наум. Гора от ръце изпълни класната стая на 1 „б“ клас. 

 

На 18 януари с учениците от I група ЦОУД 1. „а” клас. В часа по самоподготовка се проведе открит урок по Родинознание на тема „Части на растенията”.
Цел на урока: Да се затвърдят знанията на учениците относно частите на растенията (корен, стъбло, листа, цвят и плод).
Средства: Електронни ресурси, мека топка, работни листове, пластмасови чаши, памук, ябълки, боб и леща.
Урокът започна с презентация, с която учениците успяха да затвърдят знанията си за частите на растенията благодарение на изображенията и въпросите зададени от учителя. За да бъде нагледен урокът учителят разряза ябълка и показа нейните семки. След това с помощта на няколко ученика посадиха пред всички боб, леща и семките на ябълката в пластмасови чаши, като замениха почвата с памук.
За да затвърди знанията на учениците, от какво се нуждаят растенията учителят приложи метода “Светкавица” - мека топка, която се подава на учениците с въпрос. След отговаряне на въпроса топката се връща на учителя.
Учителят обясни какво е жизнен цикъл и след това им раздаде работни листове, на които учениците трябваше да подредят правилно етапите от жизнения цикъл на ябълката.
Засадените култури останаха в класната стая за наблюдаване и изследване от учениците.