Емблема

Второ средно училище „Никола Йонков Вапцаров“ - гр. Монтана

„Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“

 

Проект на МОН BG05M2OP001-5.001-0001 „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“

 

април/май 2022г. Обучение на тема:

„Запознаване с устройството на компютъра, работа с документи и визуализация“

 

Цел на обучението -  включване на образованието в ценностната система на ученици, които са в риск от отпадане в ситуация на обучение от разстояние.

Брой ученици - 22

Резюме: Учениците от I "a" клас се запознаха с устройството на компютъра, работа с документи и визуализация

Основни точки на обучението са:

  • Развитие на умения за работа с компютър;
  • Беседа за положителните страни на електронните технологии;
  • Трудностите, пред които е изправен съвременният ученик.

За по-лесно разбиране и усвояване на материята учениците се включиха в групова дейност целяща онагледяване на наученото. За тези цел ученицте рисуваха на компютър. Всеки нарисува любимо свое занимание или пейзаж. Игровият подход и работата с различните приложения стимулира учениците към развиване на дигиталните им умения.

 

 

 

 

22.06.2021 г. Обучение на тема:

„Образованието - силата на утрешния ден“

                                        

Цел на обучението -  включване на образованието в ценностната система на ученици, които са в риск от отпадане в ситуация на обучение от разстояние.

Брой ученици - 36

Резюме: съвременните изследвания показват, че образованието като част от семейната ценностна система неколкократно е намаляла. Поради тази причина разбирането, приемането и осмислянето на обучението се превръща в мисия за всяка образователна институция.

Основни точки на обучението са:

  • Развитие на вътрешната мотивация за личностно развитие;
  • Беседа за положителните страни на всеки завършен образователен етап;
  • Трудностите, пред които е изправен съвременният ученик.

За по-лесно разбиране и усвояване на материята учениците се включиха в групова дейност целяща онагледяване на наученото. За тези цел се сформираха на два отбора. Цел на отбор номер 1 бе да опишат всички положителни качества на образованието, а на отбор номер 2 - да опишат всички отрицателни качества. След изпълнението на задачата се проведе дискусия, която показа, че учениците не намират негативни качества в образованието и процесът учене.

 

 

29.06.2021 г. Обучение на тема:

„Моето семейство и аз“

 

Цел на обучението -  Обучение на ученици, вкл. от уязвими групи за придобиване на умения за обучение от разстояние в електронна среда. Разглеждане на семейството като система от взаимовръзки и разбиране на семейните правила и норми.

Брой ученици - 36

Резюме: Училищният авторитет се явява опорна точка във всяко начинание на педагогическите специалисти. За да може всяко дете да има авторитет към учителя и образователната институция е необходимо такъв да бъде изграден в семейната среда.

Учениците изслушаха кратко представяне на темата. Най-голям интерес бе проявен към въпроса: „Защо е необходимо във всяко семейство да има изградени правила“, където се и направи беседа и всеки ученик сподели за правилата в неговия дом. В края на обучението се проведе арттерапевтична задача- рисунка на тема „Моето семейство“. Когато всички бяха готови показаха творбите си пред останалите.