Новини

Дейностите по проект по НП "Осигуряване на съвременна образователна среда", Модул "Културните институции като образователна среда"

Дейностите по проект по НП "Осигуряване на съвременна образователна среда", Модул "Културните институции като образователна среда"

 

      Ученици от 7-те класове от Второ СУ „Никола Йонков Вапцаров“ посетиха шест музея в страната по проект финансиран от Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ - Модул „Културните институции като образователна среда“ с ръководители Севделин Иванов , Николай Стефанов и Илия Илиев.

      Проектът на Второ СУ цели основно да се засили интереса на учениците към предметите - БЕЛ, история и цивилизации и география и икономика.
      На 26 март се осъществи екскурзия до гр.София, в която учениците имаха възможност да разгледат два от най-забележителните музеи в страната.

   В Националния историческия музей учениците имаха възможност да се докоснат до уникалните и автентични богатства и артефакти запазени по българските земи. Културните ценности, съхранявани в музея впечатлиха нашите възпитаници.

   Следващата им спирка бе Националният военноисторически музей. В неговите фондове са съхранени и проучени повече от 1 000 000 културни ценности, свидетели на българската и европейска военна история. Възпитаниците на Второ СУ останаха впечатлени от демонстрациите, които видяха там и в които самите те взеха дейно участие.

   На 29 март бе посетен третият музей - Националният музей на образованието в гр. Габрово. Неговият фонд съхранява паметта на българското образование - около 200 000 документа, снимки и веществени материали, свързани с просветното дело от X век до наши дни.  

     Учениците се докоснаха до възстановките на килийно училище, на детска градина от края XIX век., на първото новобългарско училище.

     Посещението на Панорамата „Плевенската епопея 1877 г.“ се осъществи на 4 май. Тя е сред почти 200-те паметници, построени от плевенчани в памет на загиналите руснаци, румънци и българи. Включена е в Стоте национални туристически обекта.

    Последните посетени музеи бяха Етнографския музей и Къщата музей на Иван Вазов, които се намират в град Берковица. Етнографският музей в гр. Берковица представя бита и обичаите на местното население. Във фондохранилищата на музея,създаден през 60-те години на ХХ век, се съхраняват хиляди предмети на художествените занаяти и народните обичаи, фантастичното цветово богатство и изкуство на тъкани, облекла, накити, предмети на домашния бит и някои отколешни обичаи и традиции. Къщата музей е първият музей в града и е част от 100-те национални туристически обекта на България. Постоянната експозиция запознава посетителите с живота и творчеството на Иван Вазов, който живее в Берковица от 07 март 1879 година до 18 септември 1880 година.Тук учениците също бяха много любопитни, задаваха въпроси и научиха много интересни неща.

     Проектът беше съпътстван и с редица други инициативи на училищно ниво, а самият проект спомогна за учебния процес.

Виж снимки⇒ ТУК